“De eerste Nederbelg herdacht”: een herdenkingsviering voor Pieter Willems op 12 september

Uitnodiging in pdf-formaat

De uit Maastricht afkomstige Leuvenaar Pieter Willems (1840-1898) was meer dan 30 jaar een spilfiguur in de Vlaamse Beweging en aan de Leuvense universiteit. Hij combineerde een indrukwekkende academische carrière als classicus met een reeks belangrijke bestuursfuncties, en was onder meer de bezieler en ook voorzitter van onze Koninklijke Zuid-Nederlandse Maatschappij, toen nog onder de naam ‘De Zuidnederlandse Maatschappij van Taalkunde’. In zijn eentje organiseerde hij ook de eerste omvangrijke en wetenschappelijke dialectenquête van de zuidelijke Nederlanden. Desondanks raakte hij na zijn vroege dood in 1898 vrij snel in de vergetelheid.
175 jaar na zijn geboorte, 150 jaar na zijn benoeming tot hoogleraar aan de KULeuven, 140 jaar de oprichting van ‘zijn’ Davidsfonds en 130 jaar na de start van zijn omvangrijke dialectenquête vonden alle organisaties en verenigingen voor wie Pieter Willems ooit van betekenis is geweest het tijd om zijn nagedachtenis opnieuw onder de aandacht te brengen. Daarom organiseren ze in een uniek partnerschap op 12 september 2015 samen een herdenkingsdag in Sint-Joris-Weert en Leuven. U bent van harte uitgenodigd om die memorabele dag zelf mee te beleven en Willems’ leven en werk te leren kennen via een academische viering, een herdenkingsboek en een tentoonstelling. Meer informatie in verband met het programma en inschrijving kunt u hier terugvinden.

Jan Papy, voorzitter KZM
Steven Delarue, algemeen secretaris KZM

Dit project is een samenwerking tussen: Stadsarchief Leuven, SALSA! vzw, Regionaal Historisch Centrum Limburg, Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, KULeuven, rectoraat & dienst erfgoed en cultuur, Davidsfonds Cultuurnetwerk, Geschied- en Heemkundige Kring Oud-Heverlee, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Zuid-Nederlandse Maatschappij voor Taal-, Letterkunde en Geschiedenis, Academie van ‘t Leuvens Dialect.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s